Foto: SVT

Fler poliskontroller i skolorna – ska leta efter droger på skoltid

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kommer öka sin närvaro i skolorna i Uppsala efter årsskiftet. Det eftersom det enligt polisen finns indikationer om att den tunga narkotika gjort sitt intåg in i ungdoms- och skolmiljön. Efter årsskiftet kommer riktade insatser göras på allt fler skolor runt om i kommunen.

Enligt polisen är det ett viktigt arbete att vara närvarande på skolorna – för att minska rekryteringen till kriminella gäng.

– Vi behöver öka närvaron även när eleverna är på skolan, säger Lisa Sannervik.

Polisens arbete på skolorna innebär att fler poliser kommer synas i skolornas lokaler. Polisen planerar också att göra fler sökningar med hundar i skolmiljö under skoltid – i jakt efter narkotika.

Kontrollerna kommer ske i samråd med kommunen och den specifikt utvalda skolan för tillfället.

– Det är naturligt för oss att fortsätta utveckla samarbetet, säger Lisa Sannervik.

Beslag på skolgårdar

En av grunderna är att den tunga narkotikan verkar ha gjort sitt intåg in i ungdoms- och skolmiljön i Uppsala. Bland annat har det gjorts beslag av heroin i publika utrymmen runt Resecentrum de senaste veckorna, samtidigt som det gjorts flera beslag av bland annat kokain på skolgårdar under hösten.

För tillfället pågår också arbetet för en ny samverkansöverenskommelse mellan polisen och kommunen. Den kommer att gälla mellan åren 2020 och 2024 – och innebär en fortsättning av samverkansformer som SSPF, där samverkan sker mellan socialtjänst, skola, polis och fritid.

– Vill man hålla bort ungdomar från bus är en bra relation med polisen bästa vägen att gå, säger Torbjörn Kättström, rektor på Uvengymnasiet.

I klippet ovan får du höra mer om polisens satsning i skolmiljön och om hur elever ser på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.