En borgerlig begravning är en begravningsceremoni som får utformas fritt, i de flesta fall sker det helt utan kristna förtecken. Över hela landet finns samma trend, att andelen begravningar som sker enligt en borgerlig ordning ökar år för år. Och ökningen kommer troligen att fortsätta eftersom antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskar.
– Och man ska komma ihåg att de som går ur Svenska kyrkan fortfarande är relativt unga människor. Så vad gäller borgerliga begravningar tror vi det blir en allt större andel längre fram, säger Ulf Lerneus, VD på Svenska Begravningsbyråers förbund.
Trenden syns mest i storstäderna, men märks över hela landet, rapporterar SVT i en granskning. Högst andel borgerliga begravningar har Stockholm och Uppsala län, med 12,1 procent. Lägst andel finns i Värmland och Dalsland med bara 4,8 procent. Riksgenomsnittet är 10,3 procent.
Fakta: Borgerlig begravning
En borgerlig begravningsakt är en ceremoni där var och en helt fritt kan bestämma hur begravningsakten skall utformas. Oftast handlar det om en begravning utan religiösa förtecken.
Man kan välja borgerlig begravning vare sig man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Även borgerlig begravning får innehålla kristna inslag om man önskar.
Många begravningsbyråer har borgerliga begravningsförrättare. I en del kommuner finns också särskilt utsedda begravningsförrättare.
Vanligen hålls akten i ett begravnings- eller krematoriekapell. Men inget hindrar att det sker hemma, utomhus eller annan lämplig lokal. I Stockholm och Tranås har kommunen ansvar för att tillhandahålla lokal.
Källa: Sveriges Begravningsbyråers Förbund
Fakta: Borgerliga begravningar i landet
Andelen borgerliga begravningar i olika delar av landet (2015):
Stockholms och Uppsala län: 12,1 procent.
Örebros, Östergötlands, Södermanlands och Västmanlands län: 12,0 procent.
Västra Götalands län, Kungsbacka, Varberg och Falkenbergs kommuner: 11,4 procent.
Norrbottens och Västerbottens län: 10,6 procent.
Dalarnas län: 10,5 procent.
Blekinge och Skåne län, Halmstads och Laholms kommuner: 9,5 procent.
Jämtlands, Västerbottens och Gävleborgs län: 9,0 procent.
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län: 8,4 procent.
Värmlands län och Dalsland: 4,8 procent.
Totalt hela riket: 10,3 procent.
(Baserar sig på drygt 50 procent av det totala antalet begravningar i landet).
Källa: Svenska Begravningsbyråers förbund