Foto: SVT

Rusning efter sällskapsdjur i länet – uppfödarna växlar upp

Uppdaterad
Publicerad

Antalet uppfödare av hund och katt har växt kraftigt i länet. Förra året tredubblades antalet ansökningar jämfört med året innan för att få syssla med uppfödning.

– Vi tror att det är en effekt av pandemin och att fler vill skaffa husdjur just nu, säger Elisabeth Schöning, enhetschef på veterinärenheten vid länsstyrelsen.

2019 fick Länsstyrelsen i Uppsala län in tolv ansökningar från personer som ville börja – eller utöka – uppfödning av hund eller katt. 2020 landade samma siffra på 39 ansökningar.

– Det är ett väldigt högt tryck just nu och väldigt många valpspekulanter hör av sig, säger uppfödaren Susanne Ekstedt, som nyligen utökat storleken på sin kull.

Enligt henne är det också fler potentiella kunder som skaffar hund som inte riktigt tänkt igenom beslutet.

– Många är inte mogna för det. Där har vi uppfödare ett stort ansvar att se till att valpen hamnar i ett tryggt och stabilt hem, berättar Susanne Ekstedt.

I klippet: SVT besöker nyfödda valpar och hör uppfödare vittna om stor efterfrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.