Foto: SVT/TT

Fler vuxna i skolan ska avlasta lärarna

Uppdaterad
Publicerad
Det ska bli fler vuxna i sex av Uppsalas skolor. Många lärare har länge beskrivit sin arbetsbörda som tung – och nu ska en del av dem få avlastning genom ett projekt med så kallade lärarassistenter.

Satsningen kommer att kosta kommunen 5,4 miljoner kronor. De sex skolor som får lärarassistenter i pilotprojektet är Björkvallsskolan, Gränbyskolan, Vaksalaskolan, Knutby skola, Gottsundaskolan och Eriksskolan.

En av lärarna som får hjälp av en lärarassistent är Marie Palestro på Eriksskolan.

– Det har betytt väldigt mycket, för jag får mer tid till före- och efterarbete. Så jag kan ägna mig mer åt mitt kärnuppdrag som är att undervisa. De tar hand om mycket av de här administrativa uppgifterna, säger hon.

Önskar att det införts tidigare

Men samtidigt önskar Marie Palestro att lärarassistenter hade införts tidigare.

– Absolut, självklart. Men det är bättre att det kommer nu än inte alls.

Tanken med satsningen är att dels försöka avlasta lärarna och dels att höja statusen på läraryrket.

– Nu gör vi det här därför att jag ser det som viktigt att vi går fram med olika satsningar för att avlasta lärarna i deras uppdrag. Det är viktigt för mig för att våra elever ska få en bra undervisning, säger Caroline Hoffstedt (S).

Men borde ni ha gjort det tidigare?

– Nu gör vi det som sagt och jag ser fram emot att vi ska fortsätta investera i skolan och att vi får fler vuxna. Kanske inte bara lärarassistenter utan att vi också kan kolla om det är andra funktioner som kan vara viktiga för att stödja lärarna i deras viktiga uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer