Kravallpolis kallades in efter anlagda bränder

Publicerad

Kravallpolis fick tillkallas för att eskortera räddningstjänsten sedan flera bilar satts i brand i Valsätra i går kväll. Polisen misstänker att bränderna har ett samband, och att de kan ha startats som vedergällning för en tidigare insats.

Räddningstjänsten larmades till åtta bränder i Valsätra i Uppsala under onsdagskvällen, sedan flera bilar satts i brand.

Bränderna började med att några ungdomar vid 18.30-tiden drog ut en soffa på Bandstolsvägen och tände eld på den. Därefter sattes flera bilar i brand, på Bandstolsvägen och Linrepevägen.

Flera bilar sattes i brand i går kväll. Foto: Utryckning Uppsala

Eftersom det tidigare förekommit stenkastning mot räddningstjänsten, behövde polis kallas in för att säkra området. Kravallpolis från Stockholm förstärkte insatsen.

– Det behövdes både för numerären och för expertisen, säger Tor Stens på polisens regionledningscentral.

Möjlig hämndaktion

Totalt ett 20-tal poliser deltog i insasten.

Klockan 21.30 kunde polis och räddningstjänst ta sig fram så att släckningsarbetet kunde påbörjas.

Bränderna tros ha ett samband och kan vara fråga om en hämndaktion sedan polisen slagit till mot kriminella gäng i området tidigare i veckan.

Då letade polisen efter narkotika, vapen och efterlysta på flera adresser.

”I nuläget kan vi inte utesluta att kvällens bränder handlar om en vedergällning för operationen för ökad trygghet i bostadsområden”, skriver polisen på sin hemsida.

Ingen kom till skada

Händelserna rubriceras som skadegörelse genom brand. Ingen person ska ha kommit till skada och varken polis eller räddningstjänst ska ha angripits av någon under insatsen.

Polisen har haft patruller i området hela natten.

– Men efter att vi gått in med räddningstjänsten så var det lugnt i området, säger Tor Stens på regionledningcentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OROLIGHETER I GOTTSUNDA/VALSÄTRA

Mer i ämnet