Foto: TT

Flera björnobservationer i länet

Publicerad

Nu när det är vår, har björnarna vaknat. Länsstyrelsen i Uppsala län har fått in flera rapporter från personer som har sett björn i länet.

Flera björnobservationer har gjorts under april och maj, de flesta av dem i Östhammar. Det är oklart om det rör sig om en eller flera björnar som skymtats. Att flera observationer har gjorts den senaste tiden är helt naturligt. Björnarna har lämnat sina idén och letar bland annat efter mat.

– Nu har de vaknat och det är dags för parningssäsong, då blir de mer rörliga, säger Lars Plahn, vilthandläggare vid Naturmiljöenheten på Länsstyrelsen i Uppsala.

”Respektera vilda djur”

Enligt Lars Plahn finns det ingen anledning till oro för de som bor i områden där björn har skymtats.

– Normalt sett är de helt ofarliga. Man ska lämna dem i fred och respektera att de är vilda, säger han.

Hur ska man agera om man träffar på en björn?

– Varje situation är unik, men det är oftast bäst att försöka ta sig därifrån på ett lugnt och försiktigt sätt. Om björnen har fått syn på en kan man prata lite lugnt med den medan man sakta backar därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.