Enligt SVT:s metereolog Pia Hultgren är det exceptionellt ovanligt att blixten slår ner utan att det faller regn. Foto: TT/SVT

Flera bränder efter regnlösa blixtnedslag

Uppdaterad
Publicerad

En villa i Gudinge på Hållnäshalvön brann under fredagskvällen efter ett blixtnedslag. Enligt räddningstjänsten har det inte fallit något regn när blixten slog ner, något som är exceptionellt ovanligt enligt SVT:s metereolog Pia Hultgren.

Räddningstjänsten larmades klockan 18.16 om att det brann i villan.

– Blixten slog ner i taket och vinden började brinna. Vi lyckades begränsa branden till vinden men det har troligtvis blivit stora vattenskador i huset, säger Tony Frank, ledningsbefäl Storstockholms brandförsvar.

Ingen var hemma i villan, som är ett fritidshus, och ingen har skadats enligt räddningstjänsten.

Blixten ska även slagit ner på Gräsö och skapat en gräsbrand på ungefär 10x10 meter. En privatperson lyckades släcka elden och räddningstjänsten är på plats för att vattna området.

Exceptionell torka – regnet dunstar

Det är privatpersoner som uppgett för räddningstjänsten att blixten orsakat bränderna. Enligt räddningstjänsten har det inte fallit något regn i området.

Att blixten slår ner utan att det faller något regn är exceptionellt ovanligt enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

– Jag kan se molnet på radarn. Det är så torrt i luften att vattnet dunstar på vägen ner, säger hon.

Det kan bli fler bränder i området varnar Josef Gustafsson.

Går det att förhindra sådana bränder?

– Nej, men det är aldrig fel att ha trädgårdslangen inkopplad och veta var man har brandsläckare någonstans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.