Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Kristina Jansson på Länsstyrelsen om vad som görs för att kolla att pandemilagen efterföljs i klippet ovan.

Flera dagar efter nya reglerna – fortfarande inga kontrollanter

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått fyra dagar sedan den nya pandemilagen började gälla, och regeringen har gett länsstyrelsen i uppdrag att kontrollera att de nya reglerna efterföljs. Men ännu har länsstyrelsen inte fått ut några kontrollanter för att övervaka trängseln i Uppsalas butiker och köpcentrum.

– Vi kommer ju hantera de tips och anmälningar vi får från allmänheten och utifrån det göra en bedömning av var vi måste vara ute, säger Kristina Jansson, enhetschef på länsstyrelsen.

Hon uppger att man redan fått in tips om trängsel på framför allt gym och matbutiker.

Hör mer om kontrollen av de nya trängselreglerna i inslaget.

Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus samt handelsplatser. Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

Dessutom måste verksamheterna tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men nu blir det skarpa regler som kan tillsynas.

Länsstyrelsen utövar tillsyn över föreskrifterna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet