Fem får på Hållnäshalvön ska ha blivit angripna av varg, enligt Länsstyrelsen. Foto: TT

Flera får dödade av varg – Länsstyrelsen varnar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen varnar nu djurägare i Tierps kommun att vara extra uppmärksamma, efter att fem får blivit dödade av varg på Hållnäshalvön under veckan.

Det var efter att en djurägare hittat fem av sina tackor döda, som Länsstyrelsen kontaktades och man genomförde en besiktning av djuren. Utifrån skadebilden så bedömdes angreppet komma från varg.

Bitmönster avslöjar

– Rovdjur har olika bitmönster när det gör sina angrepp. Lodjur nyper tag med klorna, men det hittar man aldrig på varg. De använder aldrig tassarna utan bara munnen när de angriper. Vi gör bedömningen att det är varg som dödat djuren utifrån hur de är bitna, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Djurägare i Tierps kommun uppmanas att hålla extra koll på sina djur den kommande tiden. 

Sett varg i området

– Vi har fått in några få observationer av varg i området under sommaren, men det är svårt att bekräfta. Man behöver egentligen en bild för att kunna bekräfta en observation. Det är lättare under vintern då man ser spåren tydligare, säger Sebastian Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.