Foto: Stina Stjernkvist/TT

Flera stod åtalade för mordplaner – nu frias männen

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelades domen mot de fyra Uppsalabor som misstänks för förberedelse till mord på en gängkriminell man.

Enligt åklagaren hade planerna påbörjats efter att mannen inlett en romans med en kvinna som var gift med en av de åtalade männen. Men samtliga frias nu från anklagelserna om förberedelse till mord.

Den första maj åtalades fyra män, alla hemmahörande i Uppsala, för förberedelse till mord samt grovt vapenbrott vid Uppsala tingsrätt.

Åklagaren påstod att männen köpt skjutvapen för att mörda en 30-årig man från Gävle, och att de ska ha planerat och organiserat genomförandet mordet under en längre tid.

Förnekar brott

Som bevis har polis och åklagare hänvisat till krypterade chattar från appen Sky ECC 2021 som lämnats över av internationell polis.

Samtliga fyra åtalade för mordplanerna har själva förnekat brott. 

Flera av männen döms för andra brott i det omfattande ärendet – bland annat för ringa narkotikabrott, dopningsbrott och våld mot tjänsteman.

SVT har sökt åklagaren som avböjer att kommentera ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.