Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte omöjligt att hjälpa till med ett boende – men svårt”, Ann-Christine Dahlén, socialförvaltningens avdelningschef, om att fler Uppsalabor akut efterfrågat en ny bostad. Foto: Utryckning Uppsala

Larmet efter våldsvågen – fler i Uppsala vill lämna sina bostäder

Uppdaterad
Publicerad

”En kraftig ökning” – så beskriver socialförvaltningens avdelningschef i Uppsala antalet ansökningar om akut bostad som kommit in i kölvattnet av våldsvågen. Men att få en ny lägenhet enbart på grund av rädsla är inte enkelt.

På kommunen ser man en ”kraftig ökning” Uppsalabor som söker hjälp att få en akut bostad, detta till följd av det rådande gängkriget, något som UNT var först med att berätta.

– Det kan handla om folk som har varit i närheten av något som har hänt eller att man befarar att man kommer bli utsatt för något på grund av släktband, säger Ann-Christine Dahlén, socialförvaltningens avdelningschef.

Våldsvåg i Uppsala

”Kan hjälpa till i yttersta nöd”

Problemet är att kommunen i mångt och mycket inte är ansvariga att förse personer som befinner sig i rädsla med nya bostäder.

– Vi kan bara hjälpa när man befinner sig i yttersta nöd och det inte finns någon annan hjälp att få. Så det är inte omöjligt, men svårt.

Miljontapp i lägenhetsförsäljningar

Även mäklare vittnar till SVT om Uppsalabor som vill lämna sina lägenheter. Det handlar om miljontapp i försäljningar och rädsla att man ska bli granne med en gängkriminell när man flyttar.

Kan våldsvågen påverka prisbilden?

– Ja, det kan den göra. I alla fall på kort sikt, men på lång sikt så tror jag inte det, säger Andreas Lindqvist, fastighetsmäklare.

I klippet: ”Det här är det mest extrema vi varit med om” – hör mäklaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet