Foto: SVT

UL byter biljettsystem – mobiltelefonen i fokus

Publicerad

UL har startat projektet med att installera ett nytt kortsystem för sina resenärer. Ett projekt som man hoppas ska underlätta resandet, framförallt för dem som reser med mobilbiljetter.

UL har sedan cirka 1 år arbetat med ett projekt som ska göra resandet enklare för Uppsala resenärer. Man ska byta ut det nuvarande systemet till ett nytt som ska underlätta för bland annat mobilbiljetter.

Nu i november monterar man ner de nuvarande kortläsarna och samtidigt kommer de fästen som behövs för det nya systemet upp. Senare i vår 2019 installeras de nya betalmaskinerna.

– Idag sitter ett skydd för de ny fästena för de nya kortläsarna, men under våren kommer vi att sätta upp de läsare som kan läsa av i appen, säger Sture Jonsson, presschef UL.

Maskiner vid föraren

UL kort blippas vid de nya maskinerna som är placerade vid föraren och den mobila biljetten som aktiveras som en kod i UL appen. Koden visas upp mot biljettläsaren och där visas en bekräftelse i övre fönstret på maskinen.

Hur mycket kommer den här satsningen att kosta?

– Det är svårt att säga i och med att det är ett flexibelt system så kan vi anpassa oss till tekniken hela tiden. Med andra ord, så kan vi anpassa oss till den bästa lösningen när det väl är dags att installera alla maskiner, säger Sture Jonsson.

Viss skillnad kommer det att bli för resenärer på linjerna 110, 111 och 115 som använder reskassa på UL-kortet. De kommer att behöva köpa en biljett med hjälp av bussföraren istället för som nu där de har kunnat klicka in vilken zon biljett som gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.