Tonårsflicka drack vatten – dog

Uppdaterad
Publicerad

En flicka i nedre tonåren avled nyligen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Flickan hade spelat vattenpoker och druckit närmare sex liter vatten på kort tid.

Flickan som dog hade spelat så kallad vattenpoker som går ut på att den med sämst hand måste dricka ett glas vatten. Under kort tid fick hon i sig så pass mycket vätska att hjärnan svullnade upp. Det rapporterar P4 Uppland.

-När hjärnan svullnar har den ingenstans att ta vägen eftersom skallbenet är hårt och inte kan expandera. Det medför att strukturer i hjärnan kan förstöras. Det kan bara behandlas med viss sorts medicinering på sjukhuset.

-Det gäller också att komma in i tid – kommer man in för sent finns det inget att göra, säger Tomas Skommevik, läkare på Akademiska sjukhuset, till P4 Uppland.

Hjärnsvullnad på grund av för mycket vätska är ovanligt men förekommer framför allt på sommaren, då människor har druckit för mycket öl eller vin.

”Aldrig sett något liknande”

Tomas Skommevik, som är verksamhetsschef för akutvården på Akademiska sjukhuset är bedrövad.

-Det är fruktansvärt. Jag har aldrig sett något liknande. Det här ska inte behöva hända, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.