Foto: Arkivbild

Flygövningar orsak till bullret

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har det skallrat i många fönster i länet. Orsaken var sex Jas 39 Gripen som flög i samband med årliga flygövningar som anordnas av Försvarsmakten.

Försvarsmakten genomför just nu en stor flygvapenövning i Sverige. Flygflottiljen på Ärna ingår i övningen med sex JAS-flygplan som flygs dygnet runt. Fokus för övningen är det nationella försvaret. Cirka åttio personer har anlänt till Uppsala från Luleå för att medverka i årets flygvapenövning.

– Det kräver ju en speciell kompetens att klara av att hantera mörkerflygning, säger Marcus Pihlblad som är flygbaskompanichef.

Är det inte risk att ni stör nattsömnen för folk?

– Det är det som är det tråkiga för den som har svårt med sömnen. Men man har vägt de intressena mot den effekt man får av övningen, säger han.

– Miljön nattetid är annorlunda än dagtid. Det är viktigt att man får uppträda både i nattmiljön och att det sker dygnet runt, utan uppehåll. Annars skulle övningen bli längre, menar Anders Persson som är övningsledare.

Mer hotfull omvärld

Övningen är ett så kallat högkonfliktsscenario, för att efterlikna att Sverige är i krig. Det är en förändrad och mer hotfull omvärld som gör att försvarsmakten anser sig behöva öva mer och i skarpare lägen.

– Sedan 2010 konstaterade vi att vi måste återta förmågan att leda våra flygstridskrafter här hemma i Sverige. Efter årets övning har vi återkommit till den förmågan som vi hade för 20 år sedan, säger Anders Persson.

Att återta förmågan – varför är det viktigt?

– Det är viktigt att vi har den förmågan i och med att världen ser annorlunda ut än vad den gjorde för 20 år sedan. Det finns helt andra konflikter i vårt närområde. Ett grannland till ett grannland är ju Ukraina. Vi har stora kriser nere i Mellanöstern också, som på ganska kort tid kan spridas.

Ingår i större övning

Flygflottiljen på Ärna ingår som en del i en större övningsinsats som pågår i sydöstra Sverige och ut över Östersjön. Det är framför allt en övning i att leda förband. När flygplanen ska lyfta och sättas in vet man inte.

– Den stora skillnaden just nu mot en vardag är att vi gör det dygnet runt och att vi inte vet när det händer saker. Vi gör det under längre tid och det är betydligt fler flyg i luften, säger Marcus Pihlblad.

Vad ger det er att öva på det sättet?

– Vi blir bättre på vår uppgift. I och med att vi gör den mer intensivt får vi mer mängdträning.

Övningen på Ärna påbörjades i fredags och avslutas i morgon tisdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.