Jas 39 Gripen kommer att starta och landa från Ärna. Foto: TT

Flygvapnet varnar för buller

Uppdaterad
Publicerad
I fyra dygn ska Försvarsmakten öva med stridsflygplan i Uppsalaområdet. Övningarna ska pågå dygnet runt.

Flygvapenövning -16 kallas den övning som Försvarsmakten ska genomföra under helgen. Från klockan 12 på fredag fram till samma tid på tisdag ska stridsflygplan starta och landa på Ärna flygplats strax norr om Uppsala. Övningarna ska pågå 24 timmar per dygn – och Försvarsmakten har skickat ut information till hushållen i Uppsalaområdet för att berätta om verksamheten.

Vi kommer att starta och landa även nattetid, säger Mats Gyllander, informationschef och major vid Försvarsmakten.

Övar attack mot Sverige

Det är Jas 39 Gripen-flygplan som ingår i en division från F21 i Luleå som kommer att ha Ärna som bas. Syftet med övningen är att öva på att taktiskt leda luftstridskrafterna vid ett högkonfliktsscenario – det vill säga öva på att leda stridsflygen vid krig. Sedan 2010 har övningen genomförts varje år, och den här gången deltar 3 200 personer från olika delar av sydöstra Sverige.

– Det är ett spelat scenario där vi är angripna av en angripare, där den flygtaktiska chefen har anledning att öva sin flygledningsförmåga.

Enligt Mats Gyllander har stridskraften utvecklats under åren, och för att man ska vara redo vid en attack genomförs flygövningen varje år.

– Det har skett en stegring i övningsmomenten för att kunna leva upp till vårt uppdrag att försvara Sverige.

Finskt förband deltar

Alla förband i flygvapnet ska delta i övningen, och det gör även delar ur armén, marinen, militärregionala staber, hemvärnsförband och Försvarsmaktens logistik. Dessutom är ett flygande förband från Finland med och övar.

Anledningen till det är det fördjupade samarbetet med de nordiska länderna de senaste åren, efter att regeringen beslutat om det, säger Mats Gyllander.

– I Norrland bedriver vi övning över landsgränserna ganska frekvent tillsammans med både norska och finska flygförband. Här har vi tagit ytterligare ett steg genom att erbjuda dem att vara med i en lite större övning.

Det finska förbandet kommer att agera angripare från basen i Visby, medan samtliga flygdivisioner i bland annat Västergötland, Blekinge, Småland och Linköping står redo att försvara Sverige. Och så i Uppsala förstås.

Kommer Uppsalaborna kunna sova under de här fyra dygnen?

– Det subjektivt, det kan inte jag svara på. Är man känslig för ljud och bor nära Ärna kan man påverkas. Men det är klart man kommer kunna sova, det kommer inte vara en ständig start och landning utan det kommer att ske då och då. Vi vet inte när det kommer startas och landas, det ingår i spelet och beror på de beslut som den flygtaktiska chefen tar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer