Foto: SVT

Boende förstörde för en halv miljon – notan landade på kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har varit tvungen att betala en faktura på över en halv miljon kronor till en privat vandrarhemsägare efter att de boende i det tillfälliga asylboendet stulit och förstört inventarier under vistelsen där.

Fakturan ligger på 506 908 kronor och täckte bland annat försvunna eller förstörda inventarier så som: 258 lakanset, 15 kastruller, 13 stekpannor, 318 tallrikar, 460 bestick och en korridorsmatta.

Återställandet av korridorsmattan ska bland annat ha kostat kommunen 115 000 kronor. Och utöver det betalade också kommunen återställningar av flera rum och ett kök till en kostnad av omkring 120 000 kronor.

– Det här är jätteovanligt. Det här har inte hänt tidigare, säger Ida Bylund Lindman, som är chef för Avdelningen försörjningsstöd och nyanlända vid Uppsala kommun.

Hyrde vandrarhem i ett år

Kommunen hyrde vandrarhemmet som ett tillfälligt flyktingboende under nästan ett år mellan hösten 2016 och hösten 2017. Enligt Uppsala kommun rörde det sig om 40 platser och ett hundratal personer som under året bodde där.

– Det var på grund av den flyktingkris och att det kom så många vi skulle ta emot. Vi hade inte plats i de andra boendena vi vanligtvis har, det var därför vi var tvungna att göra den här lösningen. En tillfällig lösning.

– Det var den enda gången vi varit tvungna att göra på det här sättet, fortsätter Ida Bylund Lindman.

Men återställningskonstnader på över en halv miljon? Vad gick fel här?

– Jag har jättesvårt att svara på det faktiskt.

Utöver de förstörda och försvunna artiklarna var kommunen även tvungen att betala en summa på omkring 7 000 kronor för en falsk utlarmning av brandkåren.

Summan godkändes av kommunen

Själva summan på över en halv miljon kronor godkändes av kommunens inspektörer som innan utbetalningen var på plats vid vandrarhemmet, som ligger i Uppsala, för att inspektera.

Fick ni inga indikationer på detta under året?

– Det är klart vi förstod att slitage skulle uppstå i och med den stora ruljansen på boendet under året.

Men detta kan ju inte anses som normalt slitage?

– Nej, det kan det nog inte.

Vad hade kommunen för ansvar i detta fall? Informerade ni om skyldigheter före uthyrning?

– Oavsett om flyktingarna bor på ett av kommunens boende eller om, som i det här fallet, i ett tillfälligt hyrt så informerar vi dem innan om rättigheter och skyldigheter. Vi har också en boskola där vi berättar lite mer om hur man ska bete sig och hur man bor när man kommer till Sverige.

”Många sköter sig”

Men är ni nöjda med utfallet i egenskap av hyresvärd då?

– Nej, det kan man inte säga. Däremot är det viktigt att understryka att den här typen av stor inhyrning med många på samma plats är inget vi strävar mot. Lägenhetslösningar är ett bättre alternativ.

Vidare berättar Ida Bylund Lindman om att de boende i kommunens lägenheter, både nu och då, i regel sköter sig bättre.

– Lägenheterna förstörs inte så här. Och många av de som bodde på vandrarhemmet bor nu i lägenheter utan problem. Så jag har svårt att svara på vad som fick fel i det här fallet.

– De allra flesta har bra aktsamhet. Det finns självklart undantag i alla grupper, säger hon vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.