Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eric Halling, Ville Lekholm och Vahid Reyhani upplever alla att deras flytt till nybyggda hus har kantats av problem. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Många problem med nybyggda hus: ”Vi är ledsna och besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

För flera av de familjer som flyttade in i Besqabs nybyggda hus i Ultuna söder om Uppsala, blev husägandet inte så problemfritt som de hade tänkt sig. En av familjerna har dessutom drabbats av två vattenskador under de två första åren.

– Vi är ledsna och besvikna. Det går jättemycket energi åt det och tid från familjen. Klart att det påverkar sömn när man sitter med den ångesten och stressen, säger Ville Lekholm vars hus drabbats av två vattenskador och flera läckor.

Listan över deras felanmälningar har blivit lång och berör alltifrån belysning till materialval. Både Ville Ekholm och grannarna Eric Halling samt Vahid Reyhani upplever dessutom att de blir dåligt bemötta av byggföretaget Besqab när de framför sina problem, samt att flera fel inte åtgärdats.

– Det blir alltid jättesvårt när man inte känner sig lyssnad på som konsument. Jag kan bara ge råd att alltid försöka vara saklig i diskussionerna och försöka få till en dialog, för det är jätteviktigt att företaget svarar i sådana här situationer, säger Malin Thonäng som är konsumentrådgivare i Uppsala kommun.

Men från Besqabs sida håller man inte med om att kommunikationen brustit.

– Det är tråkigt att de tycker så. Vi har haft mycket kontakt med dem, personliga möten vid flera tillfällen, mejl och sms. Vi har byggt många hus under årens lopp och har generellt sett väldigt nöjda kunder, säger Staffan Grundmark som är chef för bostadsproduktionen på Besqab.

Kan ta in en överbesiktningsman

Han säger att man just nu är i färd med att åtgärda alla problem efter att slutbesiktningen gjordes i mars. Och är kunderna inte nöjda med besiktningsmannen finns möjlighet att ta in en överbesiktningsman.

– Vi kommer se till att få felen fixade för vi har inte råd att ha huset som det ser ut nu. Den dagen vi säljer måste det vara löst, säger Ville Lekholm.

Utöver de tio år som företaget är skyldiga att åtgärda konstruktionsfel har Besqab som kompensation för dessa kunder även förlängt garantin man har som konsument under de två första åren till tre år.

I klippet: Titta in i ett av husen som haft flera vattenskador och  hör Besqabs svar på de boendes upplevelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer