Foto: Arkivbild

Nya rön om fågelinfluensan

Publicerad

Fågelinfluensavirus kan spridas av långdistansflygande flyttfåglar konstaterar ett forskarlag.

Forskarna har tittat på flyttmönster hos vilda fåglar som varit smittade av fågelinfluensa av typen H5N8. Resultaten visar att smitta troligen har förts in i Europa och Nordamerika av långdistansflygande flyttfåglar från Asien, via deras gemensamma häckningsområden i norra Ryssland. Forskarna har publicerat en artikel i vetenskapliga tidskriften Science. En av forskarna är Siamak Zohari vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala.

– Vår studie visar att även mer sjukdomsframkallande virus av typen H5N8 kan få fäste bland vilda fåglar och spridas från område till område via häckningsplatser, skriver Siamak Zohari i ett pressmeddelande.

Kan varna för framtida utbrott

Forskarnas utgångspunkt för var flera utbrott av fågelinfluensa som startade 2013 och drabbade både livsmedelsproduktionen och vilda fåglar i Sydkorea. Viruset spreds sedan till Japan, Nordamerika och Europa och orsakad nya utbrott 2014 och 2015. I USA slaktades över 40 miljoner fjäderfä på grund av fågelinfluensautbrott.

Övervakning av fåglarnas häckningsplatser skulle kunna gör det möjligt att få fram tidiga varningar när det finns hot av spridning av allvarligare former av fågelinfluensa som kan drabba människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.