Betongkomplexet står kvar även om gruvan är nedlagd. Med åren har väggarna allt mer täckts med graffiti. Foto: SVT Uppsala/Adam Sjöborg

Följ med SVT in i den övergivna gruvbyggnaden

Uppdaterad
Publicerad

Ramhälls gruva grundades under 1700-talet och gruvdriften lades ned under 70-talet. Men än står betongbyggnaden kvar för den som hittar dit.

Den över 300 år gamla gruvan är en dold diamant i norra Uppland, samt ett minnesmärke över Upplands industriella historia.

De underjordiska tunnlarna har sedan länge varit fyllda med vatten. Men med hjälp av en guide från hembygdsföreningen kan besökare ta sig upp i detta betongkomplex. Med åren har väggarna allt mer täckts av graffiti. Viss försiktighet krävs när du rör dig i området.

Viss försiktighet är bra när du rör dig i den nedlagda gruvan. Foto: SVT Uppsala / Adam Sjöborg

I klippet får du följa med in och ta del av platsens historia. Se SVT:s video samt Upplandsmuseets arkivbilder från gruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.