Brister på tandhygienister riskerar att påverka tandvården negativt, enligt tandvårdsdirektör Gunilla Swanholm.

Folktandvården stoppar alla undersökningar – måste spara material

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Region Uppsala stoppar alla undersökningar, både inbokade och undersökningar som ligger längre fram i tid, för att hushålla med material som behövs i sjukvården.

Lokalerna håller fortsatt öppet i länet – men Folktandvården fokuserar nu på att göra klart pågående behandlingar på friska patienter som inte tillhör en riskgrupp.

Anledningen är att det finns ett stort behov av att hushålla med material och skyddsutrustning – som tandvården kan dela med sig av till sjukvården.

Coronaviruset i Uppsala

– Om vi redan nu börjar dra ned så bidrar vi med att hushålla med de resurser vi har och kan göra mer på de patienter som redan är igång, säger Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Region Uppsala.

Vad gör man om man får tandvärk?

– Akut tandvård tar vi emot, man måste få hjälp. Men har du symptom på övre luftvägsinfektion måste du höra av dig först. Eller har du konstaterad coronasmitta och behöver akut tandvård – så ska det hanteras via smittskydd.

Att anstå ett halvår eller liknande med de vanliga regelbundna undersökningarna innebär normalt inga bekymmer för patienter är bedömningen. Folktandvården i länet hade redan ansträngt läge på många håll och köer.

Hur ska ni kunna hämta upp det sedan?

– Vi tänker inte riktigt på det just nu utan vi får anpassa oss dag för dag till läget. När vi väl är igång får vi starta med och energi och kraft, säger Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör i Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet