Foto: SVT

Förändringar att vänta i Eriksberg

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bli stora förändringar i stadsdelen Eriksberg framöver. 2600 nya bostäder planeras att byggas och ett nytt affärscentrum ska växa fram.

Uppsala är i en expansiv fas och till år 2030 räknar kommunen med att befolkningen kommer att utökas med ytterligare 40 000 invånare. Ett av områdena i Uppsala som kommer att växa är Eriksberg.

– Vi har länge haft en bostadsbrist som orsakar problem för universitetet, vårt näringsliv och för många enskilda människor. Vi behöver både bygga ute i landsbygden, men också i våra stadsdelar, säger Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S).

Expansiv fas

Under 2018 förväntas det första spadtaget tas i Eriksberg och ombyggnationerna beräknas ta mellan femton till tjugo år. Men det är inte bara bostäder som kommer att tillkomma i nya Eriksberg.

– Ett annat skäl är ju att vi ska kunna stärka underlaget för exempelvis Västertorg, ett befintligt stadsdelscentrum som för en ganska tynande tillvaro. Vi behöver tillföra att fler personer är här och att kunder är i de lokala butikerna, det tror vi är jätteviktigt, säger Erik Pelling.

Planer på nytt kulturcentrum

Västertorg förväntas att växa till andra sidan gatan med ytterligare butiker. Nära torget finns planer på att bygga ett kulturcentrum. Dessutom kommer skolor och serviceboendet att tillkomma, utöver det kommer kollektivtrafiken att förstärkas.

–Det blir en hel del förändringar och förbättringar, det är tanken, säger Erik Pelling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer