Förbudet mot bevattning gäller användning av vatten från kommunal försörjning. Foto: SVT/Uppsala Vatten

Bevattningsförbud i Järlåsa fram till i höst

Uppdaterad
Publicerad

Det råder bevattningsförbud fram till och med 30 september i Järlåsa. Orsaken är de låga grundvattennivåerna som förorsakats på grund av det torra vädret.

Förbudet mot bevattning gäller användning av vatten från kommunal försörjning. Grundvattennivåerna i Järlåsa, väster om Uppsala, är lägre än normalt på grund av det senaste årets torra väder.

Otillåtet att använda slang

– I och med bevattningsförbudet är det inte tillåtet att fylla sin pool med kommunalt dricksvatten. Det gäller även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad. Det är inte heller tillåtet att använda vattenslang eller vattenspridare, säger Bertil Lustig, VA-chef.

Det är även förbud att tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt. Högtryckstvätt får heller inte användas för rengöring av fasader, altaner och liknande.

”Hänt tidigare i Järlåsa”

Uppsala Vatten förstärkte fredagen den 9 juni dricksvattenleveransen till Järlåsa genom att transportera dricksvatten från Uppsala. Ungefär var 10:e till var 15:e år införs bevattningsstopp.

– Jag tycker att Järlåsaborna har varit duktiga på att spara vatten. De är förberedda på vattenbristen då det hänt tidigare, säger Bertil Lustig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer