Förbud mot dubbdäck i centrala Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag är det förbjudet att köra med dubbdäck i centrala delarna av Uppsala. Taxiförarna är missnöjda med det nya förbudet som inte heller är en högprioriterad fråga av polisen.

Det är en helt vanlig fredag på Kungsgatan. Nästan. I dag som alla

andra dagar passerar drygt 20 000 fordon här. Men från och med i dag är det förbjudet och straffbart att åka med dubbdäck på Kungsgatan.

-Jag tycker att det är bra för miljön och naturen, säger Erik Wikström.

Men tror du att folk kommer att respektera det?

-Jag vet inte hur laglydiga folk i Uppsala är eller om man ens vet om det, säger han.

Förbudet gäller Kungsgatan mellan Strandbodgatan och S:t Olofsgatan,

och på Vaksalagatan mellan Storgatan och Kungsgatan.

”Skönt att få in mindre skit i lägenheterna”

Anledningen till att politikerna genomfört dubbförbudet är för att komma åt luftföroreningarna som orsakas av biltrafik med just dubbdäck.

-För oss som bor inne i centrum kan det vara skönt att få in lite mindre skit i lägenheterna. Det kommer in svart pulver i lägenheten, jag vet inte om det kan bli bättre av det här, säger Alvar Pernroth.

Missnöje bland taxichaufförer

Men alla är inte nöjda. På taxihållplatsen är dubbförbudet dagens snackis.

-Det blir nog betydligt krångligare, det tror jag absolut. Framförallt trafiksäkerhetsaspekten. Vi som åker runt mitt i natten innan plogarna har kommit ut. Det blir ju mycket större risk för trafikolyckor, helt klart, säger taxichauffören Daniel Hultberg.

I Stockholm infördes dubbdäcksförbud på Hornsgatan i vintras, men där

har det inte gått att utläsa några större effekter.

4 av 10 struntar i förbudet i Stockholm

Detta dels på grund av den ovanligt kalla vintern som påverkade resultatet ? men framför allt eftersom 40 procent av bilisterna struntade i förbudet. Så frågan är, hur ska Uppsala hantera det här bättre?

-Vi tror på Uppsalaborna. Och sedan har vi även infört 30 kilometer i timmen på närliggande gator, säger Ann-Britt Ådegren, sektionschef gatukontoret.

Trotsar man förbudet räknas det som otillåten fordonstrafik och tusen

kronor i böter, men risken att åka fast verkar minimal.

Risken för böter liten enligt polisen

-Det är som alla typer av förseelser. Risken att man blir rapporterad för att man kör för fort, eller för att man inte har ringklocka på cykeln är ganska liten. Men möjligheten till rapportering finns, säger kommissarie Robert Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.