Fördubbling av förrådsinbrott i Uppsala under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda vinds- och källarinbrott har ökat kraftigt under pandemin. I Uppsala steg inbrotten från 595 stycken 2019 till 1 123 under 2021 enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet. Hamid Hajimohammadi som bor i Industristaden har fått fem cyklar stulna från källaren vid olika tillfällen sedan sommaren 2020.

– Nu har jag lärt mig en läxa – att inte köpa dyra cyklar, säger han.

Hamid Hajimohammadi och Samuel Hallhammar bor på två olika adresser i Uppsala som återkommande drabbats av påhälsning i förråden senaste ett och ett halvt året.

– Man blir lite orolig att man ska träffa på någon som är mitt i ett pågående inbrott eller att man själv ska bli utsatt, säger Samuel Hallhammar som är student och bor i V-Dalas bostäder vid Triangeln.

Han har själv inte blivit av med någonting, men det tror han beror på beslutet att inte ha några saker i förrådet.

– Men det är såklart också lite jobbigt, mina hyllor och skåp är överfyllda eftersom jag måste ha sakerna inomhus i stället för nere i förrådet, säger han.

Och trots fastighetsägarnas åtgärder har inbrottstjuvarna lyckats ta sig in igen.

I klippet: Se polisens förklaring till de ökade inbrotten

Anmälda förrådsinbrott i Uppsala kommun

2018: 536 anmälda brott

2019: 595 anmälda brott

2020: 1 053 anmälda brott

2021: 1 123 anmälda brott (preliminära siffror)

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.