Per Pantefors, driftchef på GE Healthcare i Uppsala visar fjärrkylaanläggningen för SVT. Foto: SVT

Här är löften för en bättre miljö – i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Fler solpaneler, mer närodlad mat och lättare att resa fossilfritt i arbetet. Det lovar 30 olika företag, organisationer och länets kommuner, som skrivit under ett ”hållbarhetslöfte” för en bättre miljö.

Under rubriker som ”inspirera till klimatsmarta val”, ”halvera klimatpåverkan från arbetsmaskiner” och ”fasa ut fossil plast” lovar företagen, kommunerna och organisationerna att öka sina miljöambitioner. Tanken är att minska de klimatpåverkande utsläppen och effektivisera energi­användningen. Uppsalas största privata arbetsgivare, medicinföretaget GE Healthcare, gör till exempel  stora investeringar i ozonrening av destillerat vatten och fjärrkyla.

– Har vi ett bra miljötänk så får vi konkurrensfördelar, säger Per Pantefors, driftchef på GE Healthcare i Uppsala.

Organisationerna har frivilligt beslutat om de olika åtgärderna, som är tänkta att att vara ett verktyg i klimatarbetet. Samarbeten mellan olika aktörer är den stora vinsten, enligt Anna Karlsson, klimat- och energisamordnare på Länsstyrelsen, som tagit initiativet till hållbarhetslöftena.

– Genom detta kan olika aktörer hitta varandra och börja samarbeta. Vi kan hjälpa till med möten, men vi behövs inte. Det kan bli ett självspelande piano, säger hon.

Sätter press

Åtgärderna ska genomföras under 2019-2022. Några sanktioner för de företag som inte uppfyller målen finns inte, men samarbetet sätter ändå press på åtgärder. Det menar menar Frida Johnsson, hållbarhetsstrateg på Tierps kommun, som bland annat utlovar mer satsning på vegetarisk mat i kommunens verksamheter.

– Vi vill visa för medborgarna, företagen och andra kommuner att vi tar klimatfrågorna på allvar, säger Frida Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.