Flickan menar att det inte är hon som skrivit det falska intyget Foto: TT

Förfalskade sjukintyg – 17-årig flicka döms

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åriga flickan från Bålsta orkade inte vänta på ett sjukintyg från sin vårdcentral, utan lämnade in ett falskt intyg till skolan. ”Jag tycker verkligen hon behöver vara hemma 4-5 veckor för att vila” hade hon skrivit i det falska intyget.

Enligt domen från tingsrätten så står det att flickan besökte vårdcentralen i april i år för att få ett intyg om att visa upp för skolan att hon hade magproblem. Skolan hade i sin tur påpekat att hon varit borta mycket från undervisningen.

Skickade mail till lärare

Flickan fick prata med en sjuksköterska på vårdcentralen som hade gav besked om att hon först måste undersökas av läkare innan hon kunde utfärda något sjukintyg. Sjuksköterskan bokade efteråt in ett återbesök till henne. .

I maj samma år så skickades ett falskt intyg från flickans mail till en lärare på skolan.

”Patienten har idag träffat ssk för sina magbesvär och tarmar. Hon har inte vågat boka en tid förr så nu behöver hon få en allvarlig behandling utav oss och detta beror på att hon var ledig förra veckan. .... smärta är inte vanlig smärta utan hon tappar balansen, får svårt att andas och knappast inte äta. Jag tycker hon verkligen måste vara hemma runt 4-5 veckor för att vila”

Skolan vände sig enligt rutiner till vårdcentralen för att kolla om läkarintyget var äkta. Läraren fick då besked om att vårdcentralen inte hade skrivit intyget.

Förnekar

Flickan menar att det inte är hon som skrivit det falska intyget och skickat det till läraren på sin skola. Hon menar att det varit någon annan som använt hennes e-post, för att skicka meddelanden i hennes namn.

Tingsrätten menar däremot att det är flickan som skrivit det falska intyget och hon döms för urkundsförfalskning med ungdomstjänst som påföljd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.