Foto: TT

Förnekade i hovrätten – nu erkänner han mordet på Fadime

Uppdaterad
Publicerad

Först erkände han mordet men tog tillbaka det i hovrätten. I dag erkänner Rahmi Sahindal att han dödade sin dotter Fadime och kallar mordet för ”det värsta brottet man kan begå”.

Direkt efter mordet erkände Rahmi Sahindal att han skjutit sin dotter Fadime Sahindal med två skott i huvudet.

Ett erkännande han tog tillbaka i hovrätten. Istället hävdade Rahmi Sahindal att en för honom okänd man hotat att döda hela hans familj om han inte dödade sin dotter. Den mordmisstänkte pappan hävdade att han kände till identiteten på den okände mannen, men att han inte kunde avslöja den eftersom han fruktade för sitt liv.

Den 31 maj 2002 dömdes Rahmi Sahindal ändå mot sitt nekande till livstids fängelse av Svea hovrätt.

Erkände i fängelset

Under avtjänandet av fängelsestraffet har Rahmi Sahindal tagit tillbaka förnekandet, och under förhandlingarna om tidsbestämt straff erkände Rahmi Sahindal återigen att han mördade sin dotter Fadime.

I förhören i tingsrätten sade Rahmi Sahindal att han i dag inte kan förstå hur han kunde begå brottet. I tingsrätten beskrev han mordet på sin dotter som ”det värsta brottet man kan begå”.

Rahmi Sahindal säger att han inte var i balans vid tiden för mordet, och att han var psykiskt sjuk.

”En ny människa”

Under fängelsevistelsen har Rahmi Sahindal gått hos psykolog och i terapi, säger sig ha förvandlats till en ny människa, och att han aldrig skulle använda våld mot sin familj igen.

Rättsmedicinalverket anser att risken för att Rahmi Sahindal ska återfalla i våldsbrottslighet är låg.

Inte heller kriminalvården motsatte sig ett tidsbestämt straff. Enligt kriminalvården har Rahmi Sahindal skött sig under sin fängelsevistelse, och eftersom han i dag uppbär ålderspension och tänker bosätta sig med sin familj ser man inget hinder för att tidsbestämma straffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.