Förorenat dricksvatten i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket har kartlagt halterna av PFAS-ämnen i Uppsalas dricksvatten och konstaterar att vattnet varit förorenat i minst 15 år, men att halterna är låga

Livsmedelsverket har undersökt blodprov från förstagångsmammor i Uppsala mellan 1996 och 2011 och studien visar på en geografisk begränsning av det förorenade dricksvattnet. Halterna i mammornas blod var ungefär dubbelt så höga ihos mammor som bott i områden med förorenat dricksvatten.

Förorenat i 15 år

Studien visar att halterna av Perfluorerade och polyfluorerade ämnen, PFAS i blodet är relativt låga, men att dricksvattnet varit förorenat i minst 15 år. I slutet av undersökningsperioden låg halterna av PFAS i det förorenade dricksvattnet strax över Livsmedelsverkets åtgärdsgräns på 90 nanogram per liter. En gräns som är framtagen för att skydda från för höga blodhalter av PFAS.

Upptäcktes 2012

Det var 2012 som föroreningarna upptäcktes och Uppsala vatten stängde då av dom förorenade brunnarna. PFAS härleds bland annat till brandskum.

Ett fåtal begränsade studier av människor har visat samband mellan halter av perfluorerade ämnen i blodet hos mödrar och minskad födelsevikt eller försämrat immunsystem hos barnet. Fler studier behövs för att säkra slutsatser ska kunna dras, skriver Karolinska institutet på sin hemsida.

För ett annat PFAS-ämne som kallas PFOS, som också fanns i dricksvattnet, hittades inget samband mellan bostadsområde och halter i blodet För PFOS verkar därför andra källor vara viktigare än dricksvattnet, till exempel kläder, möbelmaterial eller mat.

Studien har genomförts av Livsmedelsverket, Uppsala Vatten och Stockholms universitet och Livsmedelsverket kommer att fortsätta att följa blodhalterna av PFAS i förstagångsmammor i Uppsala, skriver verket i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.