Arkivbild. Foto: SVT

Förorening dyr smäll för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Saneringen av den förorenade marken vid Storvretas dricksvattentäkt blev större än väntat. Ett stort hål i marken blev resultatet. Saneringen har även gjort ett stort hål i kassan hos Uppsala Vatten. Men nu ska vattentäkten vara ren.

I höstats upptäcktes av en slump att det fanns föroreningar i marken vid dricksvattentäkten i Storvreta. När det grävdes för nya vattenledningar till en andra infiltrationsanläggning upptäcktes diesel i marken. Då trodde man att det var en mindre förorening. Men det visade sig vara betydligt större än så. Under hösten har Uppsala vatten grävt bort över 9000 ton förorenad jord som skickats till deponin i Hovgården.

– Det var mer än man tänkt sig. Det trodde vi inte att vi skulle köra bort nästan 10.000 ton förorenad jord, säger Hans Hörting, projektledare på Uppsala vatten.

Saneringen har också blivit dyr. Grävning, transporter, konsulttjänster och provtagning har kostat över fem miljoner kronor.

Ska förstärka grundvattennivån.

För att säkra Storvretas dricksvattenförsörjning på sommaren när grundvattennivåerna kan vara låga, ska Uppsala vatten nu bygga en andra så kallad infiltrationsanläggning. Vatten ska pumpas upp från Fyrisån för att filtreras och renas naturligt i åsen. Det görs för att höja grundvattennivån.

En anläggning ett par hundra meter därifrån har varit i bruk sedan 80-talet, och inga föroreningar har hittats i vattnet där. Nu ska en andra anläggning alltså tas i drift. Den ligger ett par hundra meter på andra sidan föroreningen. Men efter saneringen ska det inte finnas någon risk att diesel hamnar i vattnet där heller.

– Det var ju bra att vi hittade det så att man får bort det. Tänk om vi hade hittat föroreningar i vattnet, var skulle vi leta då någonstans? Nu har vi fått bort det så vi gjorde miljön en tjänst egentligen, säger Hans Hörtig.

Asfaltsverk orsakade

Föroreningen tros komma från det asfaltsverk som tidigare låg på platsen under flera årtionden. Det stängde 1968.

– Man sprutade på diesel på flaken på asfaltsbilarna för att den varma asfalten inte skulle ” bränna fast”. Men jag vet inte om det var en grusplan eller exakt hur det såg ut på platsen, säger Hans Hörtig.

Uppgifter om att det dumpats tunnor i närheten har inte kommunen kunnat bekräfta, trots att man letat med markradar. Prover som tagits i botten och på sidorna av gropen visar nu att man fått bort all diesel. Nu ska hålet så småningom fyllas igen med ren jord.

-Allt ska funka nu när saneringen är klar. Innan man släpper på någonting tar man också prover på utgående vatten så man vet att man inte släpper ut något förorenat, säger Marie Nilsson, miljöinspektör på kommunens miljöförvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.