Andy Warhols målning ”Absolut Warhol” kommer att få ett utropspris på mellan 15 och 20 miljoner kronor. Foto: Daniel Wahlberg/Uppsala auktionskammare

Försäljning av gömd Warhol-tavla i Uppsala stoppas av ägaren

Uppdaterad
Publicerad

Ägaren till målningen ”Absolut Warhol” som legad gömd i ett rör i 30 år har stoppat försäljningen. Anledningen är att det framkommit ”nya uppgifter” om tavlans tidigare ägarförhållanden.

Planen var att tavla skulle säljas vid Uppsala auktionskammare i december. Men på måndagskvällen beslutade ägaren att stoppa försäljningen, tills vidare.

– Efter det enormt positiva genomslag som blivit har ägarfamiljen fått ta del av vissa uppgifter som ska följas upp gällande tidigare

Magnus Bexhed är vd vid Uppsala auktionskammare. Foto: TT

ägarförhållanden, säger Magnus Bexhed, vd på Uppsala auktionskammare.

Tidigare ägerförhållanden, vad innebär det? Kan tavlan ha hamnat i ”fel händer”?

– Ägarfamiljen måste få utrymme att följa upp vissa uppgifter som framkommit och undanröja eventuella frågetecken innan försäljningen. Att försäljningsuppdraget återkallats är bara för att få tidsutrymmet för att kunna göra det, säger Magnus Bexhed.

Visningar skjuts upp

Han understryker att planen fortfarande är att tavlan ska auktioneras ut, men vid ett senare tillfälle.

– Absolut, vi har god dialog oss emellan.

De planerade visningarna av tavlan som skulle äga rum under hösten i Uppsala, Stockholm och New York har skjutits upp på obestämd tid.

– Tavlan har fått ett enormt positivt genomslag. Den har fått många positiva kommentarer och många tycker att tavlan är fantastisk.

”Absolut Warhol”

Tavlan skapades av konstnären Andy Warhol 1985.

Den flögs till Sverige samma år och har fram till i år funnits i Curt Nycanders privata samling, där den blivit liggande i ett transportrör.

Han var vice vd i Vin & Sprit AB och är en av nyckelpersonerna bakom den internationella lanseringen av Absolut vodka.

Utropspriset är tänkt att ligga på mellan 15 och 20 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.