Varför vissa älgar har en vit färg – det forskas det på vid Sveriges lantbruksuniversitet. Mer om det i klippet. Foto: TT

Så ska forskarna lösa gåtan med de vita älgarna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår älgjakten runtom i landet. På Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, hoppas forskare få in en bit av en vit älg för att kunna ta reda på mer om det mystiska djuret.

Sällan får man se den vita älgen skymta i skog och mark. Totalt uppskattas beståndet till mellan 50 och 100 stycken. På SLU vill en grupp forskare ta reda på varför vissa älgar är vita.

Genom att jämföra arvsmassan hos vita och bruna älgar räknar de med att kunna hitta det muterade anlag som ger vit päls.

Men även om Sofia Mikko, som leder forskningsstudien, hoppas på att få in en bit älg, vill hon inte att någon ska skjutas för deras skull.

Räknar du med att få in någon älg under jaktsäsongen?

– Det vet man aldrig, det är många jägarlag som sparar de vita älgarna eftersom de är så ståtliga och fina. Men det går också bra med annan vävnad, hårsäckar, basthud eller spillning.

Se mer om älgarna och forskningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.