Forskning visar: Män borde bry sig mer om sina spermier

Uppdaterad
Publicerad

Män och kvinnor får problem med fertiliteten i samma utsträckning – trots det ses kvinnans bördighet som mer skör. Uppsalaforskaren Maja Bodin, som studerat mäns kunskaper och tankar om reproduktion, kunde konstatera att fertilitet inte var något man funderat särskilt mycket över.

I en av studierna uppgav en fjärdedel av männen att de aldrig någonsin tänkt på sin fertilitet och vad som skulle kunna påverka den. I den mån männen kunde tänka sig att prata om frågan skulle det vara med en kvinna, ingen av deltagarna hade pratat om fertilitet med sin pappa.

Maja Bodin, forskare i reproduktiv hälsa vid Uppsala universitet har doktorerat med en avhandling om mäns kunskaper och tankar om reproduktion. Cirka 1000 män från 18 upp till 57 år deltog i de olika studierna som genomfördes med enkäter, intervjuer och genom interventionsstudier på en mottagning för sexuell hälsa.

Hon tror att vården samt normer i samhället påverkar synen på förmågan att kunna få barn.

– Den kvinnliga kroppen är i starkt fokus för reproduktion, eftersom kvinnan blir gravid, bär och föder barnet. Det har gjort att mannen ses som en mindre viktig, säger hon.

Vill inte uppmana till oro

Det är dock helt fel eftersom både spermier och ägg behövs för att ett embryo ska bli till, menar hon.

– För männen kan det bli ett glapp från sexualundervisningen i skolan, till att man kanske följer med en partner till mödravården.

Samtidigt vill Maja Bodin inte uppmana till oro, eftersom de flesta inte har några problem med fertliteten.

I många städer saknas det mottagningar för män där de kan prata om sin reproduktiva hälsa. Kerstin Karlqvist, barnmorska inom andrologi, jobbar på Samariterhemmets mansmottagning i Uppsala. Hon får väldigt sällan frågor som rör fertilitet.

I klippet ovan: Mer om forskning kring mäns fertilitet.

Barnmorskans råd för att ta hand om spermierna

• Undvik cigaretter, minska alkoholintag.

• Droger, exempelvis kokain som kan påverka spermierna i upp till två år.

• Var inte för överviktig, östrogenet lagras i fett som minskar testosteronproduktionen.

• Använd inte extra testosteron, som anabola droger.

• Utöver motion är zink dokumenterat gynnsamt för spermieproduktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.