Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena Lidfors berätta om det unika forskningsprojektet och resultatet – ”deras psykiska hälsa blir bättre av att träffa skolhunden” Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Forskaren: Skolhundar ökar elevernas närvaro

Uppdaterad
Publicerad

Skolhundar motiverar hemmasittare att komma tillbaka till skolan, visar en ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

– Vi kan se att procent frånvaro i skolan minskar när eleverna får en insats av skolhund, säger Lena Lidfors, som är professor i etologi på SLU.

I studien med skolhundar har de 14 skolor som medverkat haft två grupper. En elevgrupp som träffat en hundförare och skolhund och en kontrollgrupp som träffat en specialpedagog utan hund.

– Det är större risk att eleverna till kontrollgruppen inte kommer till träffen, säger Lena Lidfors.

Skolhundarna för studien började dyka upp under hösten 2022 och har fram till i år funnits i omgångar på skolor.

– Under hösten 2023 var det sex skolor som var med, säger Lena Lidfors.

Hon påtalar också att många skolor har hört av sig och vill vara med i projektet då studien har visat på en högre närvaro hos hemmasittare. Att ha en skolhund är en kostsam och resurskrävande verksamhet och därför är det många skolor som inte kunnat delta i projektet enligt Lena Lidfors.

Resultat senare i år

Resultatet av studien beräknas kunna presenteras fullständigt senare i höst men redan i maj kommer delar av den insamlade datan redovisas. Redan nu kan tydliga resultat ses från skolor och en ökad skolnärvaro finns hos hemmasittare som träffat en skolhund.

– Det verkar hjälpa faktiskt, säger Lena Lidfors.

I videon: Hör Lena Lidfors berätta om studien med skolhundar och om resultatet.

STUDIE OM SKOLHUNDAR

Bakgrunden till studien är att det funnits internationell forskning som påvisat att skolhundar gett en positiv effekt hos eleverna. I Sverige används skolhundar mer och mer och därav krävs svensk forskning för att kunna se hur de påverkar eleverna.

Ett urval av elever har genomförts av skolorna där en av kriterierna har varit en frånvaroprocent på 20–50 procent.

Syftet med studien har varit att undersöka ifall eleverna kan få högre närvaro, skolmotivation och bättre nå målen i svenska och matematik.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.