Ny forskarstudie i Uppsala visar att det förekommer rabies bland svenska fladdermöss av arten vattenfladdermus. Fladdermusen på bilden är en brasiliansk fladdermus. Foto: TT

Forskarlarm: Sverige inte längre rabiesfritt

Publicerad

En ny studie gjord av Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt och Zoonoscentrum i Uppsala visar att det finns fladdermöss infekterade med rabiesvirus i Sverige.

– Även om risken för att människor ska smittas säkert är ytterst liten kan den inte helt och hållet förbises, säger Uppsalaprofessorn Åke Lundkvist till Upsala Nya Tidning.

Länge har Sverige varit ett av få länder i världen där den ytterst dödliga sjukdomen rabies inte har funnits.

Rabies är ett av världens dödligaste virussjukdomar. Har man smittats, och börjat utveckla symtom, finns ingen bot. Dödligheten är hundraprocentig.

Rabiessmittade svenska fladdermöss

Nu har forskare vid bland annat Folkhälsomyndigheten, Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Zoonoscentrum vid Uppsala universitet hittat rabiesvirus i svenska fladdermöss skriver Upsala Nya Tidning.

Av 452 undersökta fladdermöss hade 14 antikroppar mot rabies. Det innebär att fladdermössen var, eller hade varit, infekterade av rabiesvirus.

– Fyndet är inte oväntat med tanke på att samma typ av rabiesvirus påträffats hos fladdermöss i flera av våra grannländer. Även om risken för att människor ska smittas säkert är ytterst liten kan den inte helt och hållet förbises, säger Åke Lundkvist, professor i virologi vid Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Hittats i Skåne och Småland

Samtliga fladdermöss med antikroppar mot rabies hade antingen fångats i Skåne eller Småland. Samtliga smittade var av arten vattenfladdermöss.

Inga av de 246 fladdermöss som fångats i Uppland hade spår av antivirus mot rabies skriver unt.se.

Rabies en dödlig sjukdom

Rabies är en virussjukdom i centrala nervsystemet som kan föras över från däggdjur till människa via saliv.

Rabies är utbredd över stora delar av världen, men finns framför allt i Afrika, Asien, Nord-, Mellan- och Sydamerika. Risken för smitta är större i länder med dålig kontroll på rabiesvaccination av husdjur och i länder med fritt kringströvande hundar.

Sverige har länge tillhört de få länder där ingen insjuknar i rabies.

Undvik kontakt med djur som du inte känner i länder där det förekommer rabies. Ett rabiessmittat djur kan smitta om du blir biten eller slickad på ett sår eller i ansiktet. Oftast är det hundar som för över sjukdomen, men du kan även bli smittad av andra däggdjur som till exempel katter, rävar och fladdermöss.

Om det går så långt att du blir sjuk är rabies alltid en dödlig sjukdom.

Det finns vaccin som förebygger rabies.

Om du blivit smittad kan domningar och smärta kring det stället vara ett första symtom på rabies.

Efter några dagar tillkommer ångest, hallucinationer, huvudvärk, förvirring och kramper.

Sök vård direkt om du får ett bett, blir slickad på ett sår eller i ansiktet av ett djur i ett land där rabies förekommer.

Om du får ett bett, blir slickad på ett sår eller i ansiktet av ett djur, är det alltid viktigt att tvätta det stället noga med tvål och vatten. Om det händer i ett land där det finns rabies måste du få behandling inom två dygn för att förhindra att sjukdomen bryter ut. Även om du redan är vaccinerad mot rabies behöver du behandling.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.