Kor och andra idisslare står i dag för en betydande del av världens metanutsläpp, en av de växthusgaser som bidrar till global uppvärmning.
Genetiker och forskare på Växa Sverige med stöd av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tittar nu på hur man kan minska utsläppen från idisslare i det pågående projektet ”Globala metangenetikinitiativet”, som leds internationellt av Wageningens universitet.
Totalt ska metanutsläppen från över 100 000 kor och får mätas. Forskare ska även DNA-testa idisslare för att ta reda på vilken typ av kor som släpper ut mest metangas.
– Den här kunskapen gör att vi sedan kan genomföra en så kallad genomisk avelsvärdering. Det innebär att vi väljer ut och avlar på de kor som har många anlag för låga metangasutsläpp, säger Tomas Klingström, som arbetar som koordinator på SLU Gigacow och fortsättter:
– Målet är att minska kors metangasutsläpp med 25 procent på 25 år.
Kor släpper ut olika mycket
I dag vet man att olika kor producerar olika mycket metan. Det kan skilja så mycket som 30 procent mindre metanutsläpp bland idisslare.
Kan det påverka djurens hälsa negativt om man avlar på specifika egenskaper?
– Negativa hälsoeffekter har så stora negativa effekter på så många sätt, så det är ingenting som vi i en större utsträckning vill selektera emot, säger Tomas Klingström.
”Ny teknik kan leda till hållbar mjölkproduktion”
I delprojektet ”Red” kommer man att fokusera specifikt på att studera de röda korasernas metanutsläpp.
– Med hjälp av ny teknik kan vi mäta kornas direkta metanproduktion och inkludera det i vårt arbete för en mer hållbar mjölkproduktion, säger Carolina Markey, är affärsområdeschef för avelsutveckling på Växa.
I klippet: Se hur forskarna mäter kornas metangasutsläpp