Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: forskare Anna Sarkadi berättar hur barn påverkats av pandemin Foto: SVT/PRIVAT

Teckningar avslöjar små barns tankar om pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Uppsala universitet har studerat teckningar med coronamotiv målade av barn mellan fyra till sex år. Resultatet visar att även yngre barn påverkades påtagligt av pandemin.

Forskarna i Uppsala har studerat 91 teckningar, från Svenskt barnbildsarkiv, målade av barn mellan fyra till sex år, för att ta reda på hur de påverkades av pandemin.

– De har påverkats och har förvånansvärt mycket kunskap, säger Anna Sarkadi, professor i socialmedicin och folkhälsa, vid Uppsala universitet.

”Barn har egna upplevelser”

Forskarna hoppas att resultatet kommer att leda till att beslutsfattare ser barnen som konsumenter av information, säger Anna Sarkadi.

– Barn har sina egna upplevelser och behov av information.

I klippet hör du hur barnen har påverkats av pandemin.

Studien är en del av ett mer omfattande forskningsprojekt, med syfte att ta reda på barns upplevelser av pandemin, varav denna del var den slutliga.

Mer forskning

På uppdrag av Folkhälsomyndigheten kommer studien att följas upp genom att titta på teckningar från barn mellan sju till elva år, målade både under och efter pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.