Kolla klippet hur sår kan läkas fortare. Evelina Vågesjö, forskare och vd samt professor Mia Phillipsson

Nytt läkemedel får sår att läka snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Kroniska sår som inte vill läka innebär stort lidande för dem som drabbas och stora kostnader för sjukvården. Nu har ett forskningsföretag i Uppsala har beviljats utvecklingsstöd på 30 miljoner från EU för att utveckla en medicin som kan få sår att läka snabbare.

En helt unik metod som kan få sår att läka snabbare håller på att utvecklas på Uppsala universitet. Det handlar om ett biologiskt läkemedel som nu kan ta ett stort kliv framåt i utvecklingen. Företaget Ilya Pharma som bildats ur forskarupptäckten har fått 30 miljoner kronor i utvecklingsstöd från EU för att utveckla ett nytt läkemedel som i bästa fall kan påskynda läkeprocessen i sår med upp till 80 procent. 

– Läkemedlet får kroppen att tro att såret är större än vad det är och lägger in en högre växel för att läka såret, säger Evelina Vågesjö, forskare och vd för Ilya Pharma.

Lurar kroppen

Upptäckten gjordes 2012 men är ännu på forskningsstadiet och utförs med djurförsök. Det handlar om goda mjölksyrabakterier som producerar protein och som lockar till sig immunceller.

En droppe på den sövda musens sår påskyndar sårets läkning.

– Vi hade lärt oss att immunceller är väldigt involverade i den här processen och att vi kunde instruera dem att öka sårläkningen genom att vi tillsatte en speciell molekyl. Problemet var bara att molekylen bröts ner så snabbt i kroppen så vi behövde produktion av molekylen direkt i såret. För att få det så genmodifierade vi goda bakterier att leverera proteinet i såret, säger Mia Phillipsson, professor i fysiologi vid Uppsala universitet.

Stort problem för patienter och sjukvården

På sikt kan läkemedlet få stor betydelse för sjukvården och för patienter med svårläkta sår. Varje år beräknas sjukvården i Sverige lägga miljontals kronor på att behandla kroniska sår som inte vill läka.

Foto: Fredrik Huss

– Sårbehandling är ett jätteproblem i hela världen och det är väldigt stora pengar som kan sparas med en bättre sårläkning, säger Fredrik Huss, överläkare och chef för Brännskadecentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Tester på människa väntar

Pengar beräknas räcka till att göra klart djurförsöken och påbörja kliniska tester på människa.

– Det här ger arbetsro och att vi kan vara fler hjärnor i projektet istället för att lägga tid på att söka finansiering, säger Evelina Vågesjö.

Lång väg till apoteket

Att utveckla nya läkemedel är dock en tidskrävande process och tidigast om sju år kan läkemedlet finnas på marknaden, men då få stor betydelse för många patienter.

– Att få möjlighet att hjälpa en stor patientgrupp som går till vårdcentralen månad efter månad för att få sina sår omlagda, det vore fantastiskt, säger Fredrik Huss.

Upptäckten gjordes på Biomedicinskt centrum i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.