Det var vid hämtningen på förskolan en eftermiddag i mitten av augusti som Ida Wetterströms yngsta son kom springande. Hon står och pratar med personalen, men sonen Wilmer har något viktigare att säga.
– Han säger då att Göte gjort sig illa, och jag tycker det är konstigt att personalen inte reagerar på det Wilmer säger där och då, att de inte följer med, säger Ida Wetterström.
Sitter och gråter
Hon avbryter samtalet med personalen och följer med Wilmer en bit upp på gården.
– Där sitter Göte med bruten arm och gråter. Jag blir ju jättefrustrerad och ropar ut att de ska ringa ambulans och att armen är bruten.
Enligt Ida Wetterström är det ingen som reagerar och hon får själv ringa ambulans.
– Armen var som ett Z, det var 90 graders vinkel på den.
Sonen Göte ska gå med gipsad arm i fem veckor, och Ida Wetterström har anmält händelsen till kommunen.
– Jag förstår inte hur de kan ha missat det, han måste ju ha skrikit. Man blir ju rädd för det hade kunnat hända något mycket värre och ingen har sett det.
Känner med familjen
Håbo kommunen skriver på sin hemsida att man ser allvarligt på det inträffade, men att man inte kan kommentera händelsen. Man uppger att man utreder, följer upp och åtgärda eventuella rutiner samt att personal och övriga involverade haft möten med god dialog.
– Vi känner med familjen och vårt mål är alltid att ha en trygg och säker förskola. Våra pedagoger har god uppsikt över barnen och våra förskolor är trygga, säger Anna Walterholm, verksamhetschef för förskolan i Håbo på kommunens hemsida.
När SVT Uppsala når Anna Walterholm på telefon lämnar hon inga ytterligare kommentarer, utan hänvisar till den pågående utredningen.
Varför anmälde du händelsen?
– Jag tycker att man tog väldigt lätt på händelsen, jag fick ingen konstruktiv respons på det som hänt. Och jag ville anmäla för att inget liknande ska hända igen, säger Ida Wetterström.