Det var i mars som förslaget kom upp på ett arbetsutskott som ett sätt att omfördela resurser. Politikerna hade fått signaler om att jourmottagningarna hade väldigt få patienter efter klockan 21 och genom att stänga igen under nätterna skulle Region Uppsala spara omkring 20 miljoner kronor per år.
Läs mer: Här kan sjukvården tvingas stänga nattetid
Förslaget har kritiserats hårt, både av invånarna, läkare och av näringslivet.
Och nu har Vårdstyrelsen kommit fram till att det inte var rätt tänkt, vilket UNT var först att rapportera om. Det visar den konsekvensanalys som gjorts.
– Det väckte väldigt mycket negativa reaktioner och även om det inte är så många patienter nattetid så är det andra verksamheter som har hjälp av att nattjouren finns, förklarar Malena Ranch (MP), ordförande i Vårdstyrelsen.
Till exempel kan kommunernas hemtjänst och geriatrikavdelningar behöva ringa in och konsultera läkare på natten, och de patienter som de facto skrivs in nattetid är ofta väldigt sjuka.
– Och har inte primärvården öppet då så måste de skickas i ambulans till Akademiska sjukhuset i stället, säger Malena Ranch.
Måste hitta andra besparingar
Nu måste primärvården hitta andra sätt att effektivisera vården. Region Uppsala vill till exempel få loss pengar till att utveckla den mobila vården.
– Det är ju tråkigt att komma med ett förslag och sedan tvingas ändra sig, men det som varit bra i det här fallet är att många engagerat sig i frågan och kommit med bra förslag på vad vi kan göra i stället. Till exempel handlar det om samordningsvinster med kommunerna vi kommer absolut att gå vidare med vissa av förslagen, säger Malena Ranch.