Arkivbild. Politikerna i Uppsala vill ge ett presentkort till alla anställda på 500 kronor inför sommaren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förslaget: 500 kronor per kommunanställd att shoppa för

Uppdaterad
Publicerad

Anställda vid Uppsala kommun ska inför sommaren ges en ”sommarpresent” på 500 kronor var att handla för i butiker i stan.
Beräknad kostnad: 7,5 miljoner kronor.

Presentkortet ska vara en uppskattning till anställda – och ett stöd till det lokala näringslivet mitt i coronakrisen.

Förslaget väntas klubbas till veckan av kommunstyrelsen, något som UNT var först att berätta om. Det finns en bred politisk enighet bakom idén.

– Vi tänker stödja det där. Det är bra för näringslivet och de kommunanställda, säger Fredrik Ahlstedt (M), oppositionskommunalråd i Uppsala.

Enligt kommunens beräkningar skulle sommarpresenten kosta kommunen sammanlagt 7,5 miljoner kronor. Plus 80 000 kronor för att trycka presentkorten.

”Avvägningsfråga naturligtvis”

Att lägga 7,5 miljoner kronor  – om någon tycker att det sticker i ögonen när kommunala äldreomsorgen har det tufft – vad säger du till dem? Är det en rimlig prioritering?

– Det är en avvägningsfråga naturligtvis. Men det kommer alla anställda till del, de drar ett väldigt tungt lass inom omsorgen så klart och ska ha ett stort tack. Men andra kommunanställda jobbar också väldigt mycket och har fått andra arbetsuppgifter, säger Fredrik Ahlstedt.

– Vi vet också att handlare, restauranger och kaféer – vissa av dem har inga intäkter alls. Så det är både en satsning på dem och på kommunens medarbetare.

Förslaget innebär att alla som i dag har rätt till friskvårdsbidraget får sommarpresenten. Det handlar om över 17 000 personer som är tillsvidareanställda, har vikariat på tre månader eller timanställda som arbetat ett visst antal timmar per månad.

Kommunen riskerar straffavgift

Uppsala handelsförening ska ta fram presentkorten som ska gå att använda i minst 250 butiker. Kommunen planerar göra en så kallad direktupphandling här, även om det egentligen är ett för högt belopp, för att snabbt kunna köpa presentkorten.

I förslaget till beslut framgår att man är medvetna om att det skulle kunna medföra en straffavgift på hundratusentals kronor i så kallad upphandlingsskadeavgift. Men att man hoppas att det formellt istället ska ses som en åtgärd att att stötta lokalt näringsliv vilket regeringen föreslagit.

En förutsättning för gåvan är också att förslaget att tillfälligt slopa förmånsbeskattningen för anställda går igenom med start 1 juni i år.

När ska presentkorten komma?

– Det kan vi inte svara på i dag men tanken är ju att det skulle bli i juni, säger Fredrik Ahlstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.