Enligt Anders Wikman (NE) vill man från politiskt håll skapa fler träffpunkter i centrala Enköping. Foto: Enköping kommun/SVT

Förslaget: Nytt kommunhus på Joartomten

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Enköping presenterade på torsdagen ett förslag för en rad olika investeringar i centrala Enköping. En del i förslaget är att bygga ett nytt kommunhus på Joartomten.

– Vi vill bygga ett nytt kulturhus på den här kända tomten för att kunna utveckla centrum med liv och rörelse, säger Anders Wikman (NE), förste vice ordförande i kommunstyrelsen som uppger att man från politiskt håll vill skapa fler träffpunkter i staden.

Den andra delen i förslaget gäller ett nytt kommunhus. Det är tänkt att placeras på Joartomten.

Dåligt underhåll

– Vi har ett antal verksamheter som vi behöver placera ut. Dagens kommunhus lider av eftersatt underhåll som lett till problem med arbetsmiljön. Vi föredrar att vi bygger för framtiden istället för att bygga om det gamla.

Vad händer då med Joar Blå?

– Delar av det kommer att rivas, möjligtvis kommer en del sparas, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande.

En ny gymnasieskola finns också med i planerna för investeringar.

Ritningar för de planerade investeringarna. Foto: Enköping kommun

– Utbildningsförvaltningen har tittat på det här och placerat ut att den skulle kunna ligga i Enköping nere mot idrottshuset.

Hur ska allt det här finansieras?

– Som vanligt via skatter, men det är inte säkert att kommunen behöver äga alla fastigheter. Det finns privata aktörer som bygger samhällsfastigheter som kommuner kan hyra, det är en möjlighet vi tittar på, säger Anders Wikman (NE).

”Vi har skämts över groparna”

Det här blir en stor förändring för centrala Enköping.

– Ja, vi vill satsa på centrum. Vi har haft en del gropar och lucktomter i stan som vi har skämts över. Men det här kommer att skapa fler träffpunkter och mer handel i ett mer aktivt centrum.

Varför är det viktigt?

– Det är en oroande utveckling att externhandel drar ut folk från centrala delar av städer. Centrum kan inte vara tyst och öde. Det är viktigt för både självkänslan och tryggheten att människor rör sig i centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.