Nu hamrar och sågar studenter för fullt vid Ångströmslaboratioriet för att bygga årets flottar som ska ränna nedför fallen i Fyrisån. Men den senaste tidens höga vattenstånd kan hota säkerheten för forsrännarna.
– Det kan vara svårt att se var kanter är och broöppningar går. Det är framför allt det som är lite oroväckande, och även att det blir ganska strömt när det är så här mycket vatten, säger Johan Fridh, projektledare för forsränningen.
Plan B
Trots problemen som vattennivån för med sig är det inte aktuellt att ställa in forsränningen enligt Johan Fridh. Han och de andra arrangörerna har en “plan B” med åtgärder för att göra forsränningen säker, även med det höga vattenståndet.
– Det går att reducera antalet rännare på flottarna. Vi kikar på om man ska ändra sträckan på något sätt. Det är det vi jobbar emot i nuläget om det skulle bli en plan B. Men vi hoppas och är optimistiska att det går att anordna forsränningen på den traditionella sträckan i år också, säger Johan Fridh.
Oavsett vad förutsättningarna blir för årets forsränning verkar entusiasmen bland flottkonstruktörerna vara lika stor som vanligt.
– Vi håller på att gestalta ett älghuvud som blir jättebra, säger Hedvig Säll.
ABC: Nu är vattennivån högre än vanligt. Är ni oroliga för det?
– Nej, på ett eller annat sätt så kommer flotten att åka i. Vi har hört rykten att om vi inte får åka med själva kan i alla fall flotten få åka nedför ån, så folk får se den i alla fall.
– Vatten är väl inte så farligt. Det är mindre risk att man slår i stenar när man ramlar i, säger Alexander Källestål.