Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns långtgående konsekvenser” – hör hur öarna kan påverkas av mufflonfåren i klippet. Foto: Länsstyrelsen i Uppsala.

Spår och spillning avslöjar – invasiva mufflonfår på skärgårdsö

Uppdaterad
Publicerad

I början på februari upptäcktes ett tjugotal dovhjortar på södra Gräsö. Nu har länsstyrelsen hittat spillning och spår från den invasiva djurarten mufflonfår på två öar utanför Gräsö.  

– Mufflonfåren simmar inte dit utav sig själva utan de måste ha blivit transporterade dit, säger Lennart Nordvarg, chef på länsstyrelsen i Uppsalas miljöavdelningen.

Mufflonfåren på öarna har UNT tidigare rapporterat om.

Det var tips som ledde till att länsstyrelsen upptäckte fårdjuret på öarna i förra veckan – drygt en månad efter att ett tjugotal dovhjortar dykt upp i samma område. Majoriteten av dovhjortarna är nu fällda. Enligt svensk lag är det förbjudet att sätta ut mufflonfår och dovhjort i det vilda.

Bryter mot flera lagar

Dovhjortarnas närvaro på Gräsö polisanmäldes men utredningen lades ner med hänvisning till att det inte finns någon misstänkt. Nu har länsstyrelsen skickat in en ny polisanmälan gällande mufflonfåren.

– Det är brott dels mot miljöbalken, och sen är det brott mot jaktlagsstiftningen. Och sen är det faktiskt också brott mot reservatföreskrifterna som säger att man inte får föra in några främmande arter i naturreservatet, säger Lennart Nordvarg.

Om det finns någon misstänkt vill länsstyrelsen inte kommentera:

– Nu är det upp till polisen att se om det finns skäl att gå vidare, och eventuellt hitta någon skyldig till utsättningarna.

Spillning från mufflonfår på en holme utanför Gräsö. Foto: Länsstyrelsen i Uppsala.

Mufflonfår

Det finns runt tusen mufflonfår i Sverige och de sägs härstamma från medelhavsområdet.

Mufflonfår i Sverige lever i hägn. Några frilevande grupper hittas däremot i bland annat Södermanland och Småland.

Mufflonet är ortstroget och spridningen av djuret är därav liten.

Hornen växer hela livet.

Källa: Svenska jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.