Foto: SVT

Första civila sista april – på 47 år

Uppdaterad
Publicerad

I 47 år patrullerade han i Uppsala under sista april. I år gör tidigare presstalespersonen hos polisen, Christer Nordström, sitt första sista april-firande som civil på länge.

I augusti i fjol gick han i pension. En avgång som satt långt inne.

– Jag har saknat polisarbetet något oerhört. Till och från har det varit ganska jobbigt. Men nu har jag kommit över det, säger Christer Nordström.

För Uppsalaborna är han förknippad med polisväsendet. Men också kraftigt förknippad med just sista april. Kanske inte så konstigt efter att ha patrullerat runt på 47 firanden.

– Det känns lite märkligt att gå omkring utan uniform. Men det har också varit trevligt att få prata med alla människor jag stöter på och med alla gamla kollegor som är ute och jobbar.

OD behållningen

Christer Nordström uppskattar att cirka 100 poliser är i tjänst under sista april. Arbetsuppgifterna är främst att visa närvaro och guida människor som tagits sig till Uppsala från andra orter. Men för Chrster Nordström är arbetsuppgifterna över i Uppsala. I stället jobbar hon nu vid Stockholms slottsvakt med säkerhetsfrågor. Förutom idag när han passar på att vara helt ledig för första gången på 47 år.

– Jag ska titta på mösspåtagningen men framförallt lyssna på OD, som är den stora behållningen på valborg, säger Christer Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer