Mikael Köhler understryker att personer i åldersgruppen 10-19 inte ska vara oroliga. Foto: SVT

Person under 20 år har avlidit – yngst hittills

Uppdaterad
Publicerad

En coronasmittad person mellan 10 och 19 år har avlidit. Det är den yngsta personen hittills som avlidit i Region Uppsala. Men enligt hälso- och sjukvårdirektören Mikael Köhler finns ingen anledning till oro.

Fallet är det första i landet i åldersgruppen 10 till 19 år, enligt Folkhälsomyndigheten. Tidigare har två barn under 10 år med covid-19 avlidit i Sverige.

Dödsfallet rapporterades av regionen på tisdagen, och personen har avlidit inom 30 dagar från ett positivt PCR-prov. Det innebär att det kan finnas en annan dödsorsak.

Coronaviruset i Uppsala

– Det måste inte betyda att man har dött av covid, utan man har dött med covid. Det kan innebära att man haft coviddiagnosen ställd inom 30 dagar, och sedan dör av en olycka eller en hjärtinfarkt eller en helt annan orsak, säger Mikael Köhler.

Dödsorsaken fastställs i ett senare skede, och syftet med att ändå registrera det som ett potentiellt covid-dödsfall, är enligt Mikael Köhler för att inte missa något.

”Man ska inte vara orolig”

Samtidigt är andelen personer som testas positivt som högst i åldersgruppen 16-19 år. Det visar den senaste rapporten från forskningssamarbetet Crush covid, ett samarbete mellan Region Uppsala och Uppsala universitet.

Men Mikael Köhler understryker att det inte finns anledning till oro:

– Man ska absolut inte vara orolig för den här åldersgruppen överhuvudtaget. Risken att avlida när man får covid ökar först när man över 70 år. De enstaka dödsfallen under 70 år rör personer som har haft konkurrerande sjukdomar, säger Mikael Köhler.

Han påpekar också att man i Region Uppsala blivit bättre på att behandla covidsjuka för att undvika dödsfall.

Se mer om hur man lyckats med det i videon:

Antal avlidna i Region Uppsala

Antal avlidna inom 30 dagar från positivt PCR-prov fördelat på åldersgrupp (25/11):

90+ år: 87

80-89 år: 112

70-79 år: 66

60-69 år: 15

50-59 år: 2

40-49 år: 1

30-39 år: 0

20-29 år: 1

10-19 år:1

0-9 år: 0

Totalt: 285

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet