Snöbrist kan försvåra årets lo-jakt

Uppdaterad
Publicerad

I morgon startar lodjursjaken, men bristen på snö kan försvåra för jägarna.

För att jaga lodjur måste man känna till vissa villkor, och veta hur många lodjur som får skjutas.

– Villkoren kan gälla exempelvis jaktledarens ansvar och bestämmelser vid eftersök, säger Hanna Ek, jurist på Naturvårdsverket.

Ansvaret för jakten har delegerats till länsstyrelserna från Naturvårdsverket, som även vägleder i beslut.

Hur många lodjur som får skjutas, och om några speciella villkor ska gälla, är delar av det länsstyrelserna bestämmer. Naturvårdsverket har dock fastställt en miniminivå för antalet lodjur som ska finnas i respektive län, något länsstyrelserna utgår ifrån i sin bedömning.

– Vi har satt miniminivåerna för att kunna säkerställa en gynnsam bevarandestatus för arten, säger Hanna Ek.

I de södra delarna av Sverige är antalet lodjur så pass lågt att man valt att inte ha någon jakt, men i de norra delarna kan fler lodjur skjutas.

Läs mer: Så många lodjur får skjutas 2017

”Djuren ska inte utsättas för onödigt lidande”

För jakten på lodjur får kulvapen och hagelvapen användas. Jakthundar får också användas, men fler än två hundar får inte släppas efter samma lodjur.

– Sen gäller också jaktlagen och jaktförordningen, det innebär bland annat att jakten ska bedrivas på korrekt sätt och att djuren inte ska utsättas för onödigt lidande, säger Hanna Ek.

Läs mer: Beslut om lodjursjakt kvarstår

Per Zakariasson säger att väderförhållanden är viktiga vid jakt på lodjur, speciellt snön. Att spåra ett lodjur utan spårsnö är enligt honom oerhört svårt.

– Det är en stor insats att lokalisera ett lodjur.

I dag finns enligt Naturvårdsverket nära 1 300 lodjur i Sverige, en ökning från tidigare år. Lodjursjakten pågår från den första mars till den 15 april, men datumen kan variera mellan länen.

I Jämtland har nu beslutet om lodjursjakten överklagats, något som kan resultera i att jakten stoppas i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.