Försvaret bekräftar förorening av vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Nu är försvarets utredning klar om föroreningarna av flera dricksvattenbrunnar. Och spridningsvägar till grundvattnet från Ärna flygfält har hittats.

Det var höga halter av den giftiga kemikalien PFAS som gjorde att flera drickvattensbrunnar i centrala Uppsla  fick stängas sommaren 2012. Kommunen menar att gifterna spridits till grundvattnet i Uppsalaåsen efter Försvarets brandsläckningsövningar vid Ärna Flygplats, något som försvaret länge hävdade att det inte fanns bevis på. Men nu visar Försvarsmaktens egna utredning att man har hittat spridningsvägar mellan Ärna flygfält och grundvattnet i Uppsalaåsen. Men det är bara 5 till 10 procent av miljögifterna i vattnet som försvarsmakten tar på sig, övriga 90-95 % vet man i nuläget ingenting om.

– Rapporten, efter väldigt omfattande utredningsarbetet, visar att det eventuellt kan finnas en mycket begränsad möjlighet till spridning från flygplatsområdet vidare ner till Uppsalaåsen, säger folke Borg. chef för Förrsvarets miljöprövningsenhet.

”Försvaret har räknat fel”

Uppsala vatten ser positivt på att Försvaret nu tagit på sig en del av gifthalterna, men tror egentligen att de bär betydligt större del av ansvaret än vad utredningen visar.

– Man har väldigt kraftigt överskattat den mängd som rinner i Uppsalaåsen och som skulle späda ut de här föroreningarna från Ärna, så om man räknar om det här och använder den beräkningsmodell som finns i rapporten så skulle man kunna komma upp i runt 80 procent som kommer i från Ärna, säger Sven Ahlgren, planeringschef på Uppsala Vatten.

Olika meningar om utsläppskällor

Men försvaret hävdar att utredningen är korrekt och att de inte vet var de resterande 90 procenten av kemikalierna kommer ifrån.

– Det vet inte vi. Och det ligger inom ramen för att någon annan får ta reda på de presumtiva källor som kan finnas utanför flygplatsområdet, säger Folke Borg.

Men där skiljer sig åsikterna ytterligare, Sven Ahlgren på Uppsala Vatten kan nämligen inte se att det finns någon annan källa i området som skulle kunna bidra med den mängden PFAS som uppmätts i grundvattnet i Uppsalaåsen.

Giftet finns fortfarande kvar i grundvattnet i området och de berörda brunnarna är fortsatt stängda och Sven Ahlgren uppskattar att det kan ta mellan 25 och 50 år tills giftet är helt borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.