Försvarsanställd i Enköping får löneavdrag för sextrakasserier

Publicerad

En manlig anställd vid Försvarsmakten i Enköping ska ha under tre år ha trakasserat en kvinnlig kollega sexuellt. Nu får han fem dagars löneavdrag.

De sexuella trakasserierna ska ha pågått löpande mellan 2015 och 2017 gentemot en kvinnlig underordnad. Mannen, som är i chefsposition, ska bland annat ha kommenterat hennes kropp och på olika sätt varit närgången. Enligt beslutet från personalansvarsnämnden har också arbetskamrater hört hans kommentarer till kvinnan. Hon vittnar också om en sexistisk jargong i arbetslaget, vilket även mannen instämmer i.

”Olämpligt agerande”

Personalansvarsnämnden menar att mannens agerande var olämpligt och ser särskilt allvarligt på att han trakasserat en underordnad i beroendeställning. Dessutom anser nämnden att mannen bör ha tagit ett särskilt ansvar att agera mot kränkningar. Nämnden tycker inte att det finns grund för avsked, men att han gjort sig skyldig till en tjänsteförseelse. Påföljden blev alltså fem dagars löneavdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.