Försvarsmakten har dömts till att betala Uppsala vatten för de PFAS-föroreningar som finns i Uppsalas dricksvatten. Under tisdagen kom beskedet att man överklagar domen. Foto: Magnus Andersson/TT

Försvarsmakten överklagar PFAS-dom till HD

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom mark- och miljööverdomstolen fram till att Försvarsmakten ska betala för de PFAS-föroreningar som finns i Uppsalas dricksvatten.

Nu vill Försvaret ta ärendet vidare till Högsta domstolen.

Försvarsmakten menar att det finns flera juridiska och tekniska frågor, som gör att domen överklagas.

– Mark- och miljööverdomstolen bygger sina slutsatser nästan uteslutande på Uppsala Vattens bevisning och har inte gjort en ordentlig analys och värdering av Försvarsmaktens bevisning. Stora delar av Försvarsmaktens tekniska bevisning nämns överhuvudtaget inte i domen, säger generalmajor Stefan Sandborg, chef för Försvarsstabens Stödenhet i ett pressmeddelande.

Mångårig rättstvist om PFAS

Vem som bär ansvar för de PFAS-utsläpp som finns i Uppsalas grundvatten har prövats i flera rättsinstanser. Uppsala Vatten har hävdat att utsläppen kommer från Ärna flygfält, där försvaret tidigare använt sig av brandsläckningsskum som innehåller PFAS.

I mark- och miljödomstolen vann Försvarsmakten, men efter att nya bevis lades fram i mark- och miljööverdomstolen fick Uppsala Vatten rätt. Försvarsmakten blev då skyldig att betala 37 miljoner i skadestånd till Uppsala Vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.