Arkivbild. Ett sjukhuskompani från Försvarsmedicincentrum i Göteborg har byggt ett fältsjukhus under övningen Aurora i september 2017. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Försvarsmakten stödjer med fältsjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten kommer att upprätta ett fältsjukhus på Ärna flygbas i Uppsala.
– När det är på plats så kommer Försvarsmakten kunna stödja den civila sjukvården med ett antal intensivvårdsplatser, säger ÖB Micael Bydén.

Materiel till fältsjukhusets finns i dag vid Försvarsmedicincentrum i Göteborg och det kommer dröja en tid innan fältsjukhuset är upprättat och i gång.

Försvarsmakten stödjer redan Folkhälsomyndigheten med personal och vissa regioner med materiel på grund av av corona-pandemin.

– Det är när påfrestningarna på samhället är som svårast som vi ska stå stadigt och det är då Försvarsmakten ska vara som starkast, säger Överbefälhavaren Micael Bydén i ett pressmeddelande.

Försvara landet

Han betonar att myndigheten ska fortsätta med sina huvuduppgifter att försvara landet och lösa de internationella insatserna.

– När fältsjukhuset är på plats så kommer Försvarsmakten kunna stödja den civila sjukvården med ett antal intensivvårdsplatser, säger Bydén.

  • Västra Götalandsregionen har fått stöd med militära tält vid sjukhuset i Trollhättan. 
  • Försvarsmakten har bidragit med militära tält vid sjukhusen i Motala, Linköping och Norrköping. 
  • Region Stockholm har fått stöd med sjukhusmateriel till Södertälje sjukhus. Försvarsmakten har också bidragit med militära sjukvårdstält vid Sankt Görans sjukhus i Stockholm.
  • Försvarsmakten beslutade den 12 mars att bidra med två laboratorieingenjörer till Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndigheten har också fått stöd i form av logistik för provtagning och inhämtning av prover.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer